HERMAN POTOČNIK NOORDUNG

Zven vesolja – Spominski koncert ob 85-letnici izida knjige Hermana Potočnika Noordunga »Das Problem der Befahrung des Weltraums« 1928-2013.

Vizionar vesoljskih poletov Herman Potočnik Noordung se je sicer rodil v Pulju/Istra, vendar se je njegova mati z otroki kmalu po očetovi smrti preselila v Maribor, ki Hermanna Potočnika dejansko edini veže na Slovenijo. Izjemen projekt Dragana Živadinova v Vitanju je zato treba primerno dopolniti z mariborskimi spominjanji.

Družina Kokoschinegg, kjer je Noordung preživel mladost, je ena najbolj zaslužnih družin za razvoj Maribora in je bila zasidrana v obeh etničnih skupnostih – slovenski in nemški. To je vplivalo tudi na Noordungovo opredeljevanje, ki je bilo večkulturno in povzroča težave tistim, ki ga hočejo omejiti zgolj na eno stran. Na to smo posebej pozorni v našem društvu, saj nas izrecno zanimajo ustvarjalci, ki s svojimi pogledi in ravnanjem predstavljajo »most« med slovensko in nemško kulturo.

Čeprav izrazito tehnični projekt, je Noordungovo proučevanje vesoljskih potovanj na meji umetniške vizije, kar je mogoče ponazoriti na več načinov – naš Komorni zbor »Hugo Wolf« se ukvarja z »zvenom vesolja«. Predstave o tihoti vesolja so že od antičnih kozmologij in preko Avguštinove De Musica spodbujale misel o »nebeških harmonijah«, kar v našem projektu preizkušamo s prepletanjem neverjetnih podob, ki jih iz vesolja pošilja teleskop Hubble in eteričnih zborovskih kompozicij. Gledaš, poslušaš in se čudiš v prvinskem stanju človeka.

V stari hierarhiji glasbe je najvišje postavljen Platonov ideal »musicamundana« kot glasba sfer, nebes, kot božanska stvaritev. Sakralna glasba, ki jo Komorni zbor »Hugo Wolf« goji še s posebno pozornostjo in je na tem področju prejemnik visokega mednarodnega priznanja, se čudežno ujema s perspektivami vesolja. Zborovska izvedba s »simultano paramuzikalno obliko kulturnega izraza« (PhilipTagg: Introductory Notes to the Semiotics of Music) je v našem okolju redka, a zelo primerna v povezavi z vizionarstvom Hermana Potočnika Noordunga.  Glasbeni program zajema kompozicije romantikov in novoromantikov (Grieg, Schubert, Liszt, Chopin, Wolf…) kot tudi sodobnih slovenskih in nemških skladateljev (Feguš, Golob, Wallner..).  Spominski koncert je načrtovan v bližini termina, ko je knjiga »Problemi vožnje v vesolju« pred 85 leti izšla –  1928. Ob tej priložnosti je bila izdana tudi monografija o Potočnikovem življenju s poudarkom na povezavah z Mariborom.

Franci Pivec

 

 

 

IMPRESSUM:

e-mail: STEIERMARK.STAJERSKA@GMAIL.COM
Urednik: Jan Schaller
Neodvisni avtorski projekt Kulturnega društva
nemško govorečih žena »Mostovi«, Maribor
Davčna štev. 31414389
Registracija, datum vpisa 01.12.2000

Objavljeni prispevki na spletni strani Steiermark-Stajerska.com  izražajo stališča podpisanega avtorja oz. redakcije in niso vedno tudi uradna  stališča sponzorjev spletne strani. 

SPONZOR:

© 2022. Vse pravice pridržane

Priloga-3