Z Robertom Stolzom tudi v Radljah

Ob koncu koncerta so nastopajoči bili nagrajeni tudi s cvetjem, kot znakom hvaležnosti, za tako lep večer klasične glasbe

       Vokalni atelje Robert Stolz, ki deluje v okviru kulturnega društva nemško govorečih žena Mostovi v Mariboru, nadaljuje serijo koncertov popularne klasične glasbe ob 90. letnici prve uprizoritve Stolzove operete.

     Kot že ime vokalne skupine pove, predstavljajo predvsem popularne melodije Roberta Stolza (1880-1975). Marsikdo ne ve, da se je glasbena kariera Roberta Stolza začela prav v Mariboru leta 1899, ko je po končani glasbeni akademiji na Dunaju moral najprej, sicer nerad, za dirigenta v nemški provincialni teater v Mariboru.

     Vokalni atelje Roberta Stolza združuje vokalne soliste, ki svojo glasbeno poustvarjalnost izražajo z izvajanjem operetnih, opernih in popularnih skladb iz muzikalov iz različnih glasbenih obdobij. Vokalni atelje Roberta Stolza deluje pod umetniškim vodstvom zborovodje Aleša Marčiča.

     Na koncertu v glasbeni šoli v Radljah so se nam v nedeljo, 7. maja pozno popoldne predstavili sopranistki Dora Ožvald in Petra Crnjac, mezzosopranistka Barbara Juteršek ter moški del, tenorist Bogdan Stopar in basbariton Blaž Stanjko, na klavirju jih je spremljal Tomaž Zamuda. Prvi del koncerta klasične glasbe je bil posvečen Robertu Stolzu in tako smo slišali popularne melodije iz njegovih operet, filmov in takrat znanih melodij. Nastopajoči so se nam predstavili kot solopevci, v duetih ali vsi pevci skupaj, glede na izbrane melodije.

      V drugem delu koncerta, po predstavitvi življenja in dela Roberta Stolza v mariborskem teatru, so se nam pevke in pevci predstavili s popularnimi melodijami kot Plesala bi vso noč iz musikala My Fair Lady, Gerschwinove arije Porgy iz istoimenske opere, Leharjeve Ustnice molčijo iz operete Vesela vdova. Najbolj pa so prisotno publiko navdušili z arijo Carmen in najbolj znano Offenbachovo barkarolo iz Hofmanovih pripovedk.

       Ob dolgotrajnem ploskanju publike, ki je bila navdušena nad v živo zapeto klasično glasbo so pevci vokalnega ateljeja Roberta Stolza dodali še tri dobro znane popularne melodije in končali z napitnico Roberta Stolza, ki so jo, kot se za napitnico spodobi, zapeli ob polnih kozarcih šampanjca.

    Popotovanje glasbe Roberta Stolza pa se bo nadaljevalo še v nekaj drugih krajih po Sloveniji.

Tekst in foto Jan Schaller

IMPRESSUM:

e-mail: STEIERMARK.STAJERSKA@GMAIL.COM
Urednik: Jan Schaller
Neodvisni avtorski projekt Kulturnega društva
nemško govorečih žena »Mostovi«, Maribor
Davčna štev. 31414389
Registracija, datum vpisa 01.12.2000

Objavljeni prispevki na spletni strani Steiermark-Stajerska.com  izražajo stališča podpisanega avtorja oz. redakcije in niso vedno tudi uradna  stališča sponzorjev spletne strani. 

SPONZOR:

© 2022. Vse pravice pridržane

Priloga-3