Sprejem v parlamentu na Dunaju

Foto: (od leve proti desni) Wolfgang Sobotka, Veronika Haring, Jan Schaller, Norbert Kapeller

Presse Wien, 30. junija 2023

     Predsednik Državnega sveta Wolfgang Sobotka je 30. junija 2023 sprejel Veroniko Haring, predsednico Kulturnega društva nemško govorečih žena Brücken/Mostovi Marburg/Maribor, in Jana Schallerja, predsednika zveze Kočevarjev in Štajercev v Sloveniji. Skupaj s predsednikom VLÖ Norbertom Kapellerjem so potekali intenzivni pogovori na temo “Zaščita nemške manjšine” v Sloveniji.

     V središču pogovora je bil sporazum med vlado Republike Avstrije in vlado Republike Slovenije o sodelovanju na področju kulture, izobraževanja in znanosti, katerega sprememba je v teku pogajanj. Nemško govoreča manjšina v Sloveniji še ni priznana kot avtohtona narodna skupnost, čeprav so se Kočevarji in Spodnji Štajerci na teh območjih naselili že v zgodnjem srednjem veku, zato Norbert Kapeller ne razume vztrajnega zavračanja Slovencev, saj gre v končni fazi za manjšine v združeni Evropi, ki imajo povsod enako zaščito.

   Predsednik državnega sveta Wolfgang Sobotka kot zgodovinar dobro pozna ta del avstrijske zgodovine. V pogovorih s predstavniki nemško govoreče manjšine v Sloveniji je zato večkrat poudaril, da skrbno prisluhne neuresničenim zahtevam nemško govorečih v Sloveniji. Predsednik Državnega sveta Wolfgang Sobotka tako ob vsaki priložnost poudarja na neuresničene zahteve, ki jih vseskozi zagovarja; tudi v bodoče.

še slika posneta po srečanju pred avstrijskim parlamentom na Dunaju

IMPRESSUM:

e-mail: STEIERMARK.STAJERSKA@GMAIL.COM
Urednik: Jan Schaller
Neodvisni avtorski projekt Kulturnega društva
nemško govorečih žena »Mostovi«, Maribor
Davčna štev. 31414389
Registracija, datum vpisa 01.12.2000

Objavljeni prispevki na spletni strani Steiermark-Stajerska.com  izražajo stališča podpisanega avtorja oz. redakcije in niso vedno tudi uradna  stališča sponzorjev spletne strani. 

SPONZOR:

© 2022. Vse pravice pridržane

Priloga-3