"Otroci rišejo svojo domovino"

Prvi dogodek v novem šolskem letu 2022/23 je bil v Kulturnem društvu nemško govorečih žena “Mostovi” v Mariboru že 2. septembra, ko smo s slavnostnim odprtjem razstave mednarodnega natečaja “Otroci rišejo svojo domovino« podelili nagrade nagrajencem za najboljše risbe iz Slovenije.
Vsako drugo leto nemška manjšina v Banatu v Romuniji v mestu Reschitza/Resita, organizira natečaj “Otroci rišejo svojo domovino”. Na letošnjem že 16. tekmovanju je sodelovalo 334 otrok iz 6 držav, in sicer iz Romunije, Slovenije, Madžarske, Avstrije, Nemčije in presenetljivo tudi iz Ukrajine. Iz Slovenije je na natečaj prispelo 13 risb, strokovna žirija organizatorja pa je nagradila dve od njih, avtorici Mašo Špenga in Evo Haring-Klinc.
Dogodek so pričeli solisti komornega zbora »Hugo Wolf«, sopranistka Lučka Krašovec, tenorist Bogdan Stopar in pianistka Adriana Magdovski, z zelo znanimi melodijami Roberta Stolza, ki so nas popeljale nazaj v dobre stare čase. Otroci, ki se učijo nemščino na tečaju nemščine pri Kulturnem društvu, pa so nam pokazali, kaj so se naučili v zadnjem šolskem letu.
Predsednica Kulturnega združenja Veronika Haring je v nagovoru poudarila, da to tekmovanje v risanju povezuje tudi nemške manjšine v različnih deželah v eno veliko družino. “Naše društvo se je zato odločilo, da bo letošnja podelitev nagrad nagrajencem potekala v prostorih našega društva, kjer so risbice tudi nastale. V ta namen so k nam prišli člani nemškega društva iz Romunije, obenem organizatorji tega tekmovanja, ki bodo osebno podelili nagrade.”
Veronika Haring se je Erwinu Josefu Tigli, predsedniku romunskega društva, ki je bil tudi organizator tega projekta, zahvalila za dobro sodelovanje in vodenje tudi drugih projektov, kot je bilo letošnje srečanje ob dnevu Evrope prek interneta pod geslom “Tri države Evrope – trije Evropejci – ena Evropa”, na katerem so sodelujoči v nemščini predstavile tri pomembne osebe iz treh držav.
Erwin Josef Tigla se je najprej zahvalil za povabilo v Maribor in čudovito prireditev ob otvoritvi letošnjega mednarodnega natečaja “Otroci rišejo svojo domovino”, še posebej pa se je zahvalili številnim prisotnim iz tujine, prijateljem naše nemške manjšine, kar dokazuje, da so naša manjšinska društva zelo tesno povezana z matico, ne le pri slikanju otrok.
Prisotni so bili naši dobri prijatelji, zvezni poslanec avstrijskega parlamenta Walter Rauch, iz Celovca mag. Udo Puschnig, predstavnik Koroškega deželnega urada, profesor Dr. Reinhold Reimann, predsednik Alpske kulturne zveze in njegova žena magistra Renate Reimann iz Gradca ter Christa Hofmeister s prijatelji iz Neumarkta na severozahodnem Štajerskem.
Po podelitvi nagrad Maši Špenga in Evi Haring-Klinc je sledilo še eno presenečenje. Erwin Josef Tigla je namreč na slovesnosti podelil častno medaljo mag. Franciju Pivcu, dolgoletnemu predsedniku Zveze kulturnih društev Maribora, za njegovo dolgoletno podporo in pomembno vlogo ter pomoč, in izrazil željo po dobrem sodelovanju tudi po predaji funkcije.
Ob vinu in pecivu smo si ogledovali otroške risbe in poklepetali z gosti.
Besedilo in fotografija: Jan Schaller

Foto1: Nagrajene risbe: levo Maša Špenga in desno Eva Haring-Klinc

Foto2: Erwin Josef Tigla je  podelil nagrado Evi Haring – Klinc

Foto3: Predsednica Veronika Haring ob začetku prireditve otvoritve mednarodne razstave

»Otroci rišejo svojo domovino«  Foto: Marko Leljak

 

IMPRESSUM:

e-mail: STEIERMARK.STAJERSKA@GMAIL.COM
Urednik: Jan Schaller
Neodvisni avtorski projekt Kulturnega društva
nemško govorečih žena »Mostovi«, Maribor
Davčna štev. 31414389
Registracija, datum vpisa 01.12.2000

Objavljeni prispevki na spletni strani Steiermark-Stajerska.com  izražajo stališča podpisanega avtorja oz. redakcije in niso vedno tudi uradna  stališča sponzorjev spletne strani. 

SPONZOR:

© 2022. Vse pravice pridržane

Priloga-3